Forum www.pionierzy40pp.pl Strona Główna www.pionierzy40pp.pl
Forum Grupy Rekonstrukcji Historycznej "Pionierzy 40 PP DL"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cucchina italiana

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pionierzy40pp.pl Strona Główna -> Rekonstrukcja elementów umundurowania, oporządzenia i postaci strzelca.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzyśku




Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 2068
Przeczytał: 5 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żyrardów

PostWysłany: Wto 14:06, 14 Maj 2013    Temat postu: Cucchina italiana

Oto kilka oryginalnych wojskowych przepisów z kuchni włoskiej jakie znalazłem:

MINESTRONE (z ryżem lub makaronem)
Składniki (na 100 osób):
Włoszczyzna 15 kg
Fasola i inne rośliny strączkowe 2,5 kg
Ziemniaki 5 kg
Koncentrat pomidorowy 1 kg
Ser 0,5 kg
Smalec lub inne tłuszcz 1,5 kg
Cebula 2,5 kg
Pieprz 10 gr
Przyprawy wedle uznania.

Fasolę namoczyć dzień wcześniej i połowę z niej umieścić na ogniu rano z dużą ilością wody. Ugotowaną odpowiednio fasolę przetrze przez sito na puree i odstawic do wykorzystania później.
Pokroic warzywa na małe kawałki. Dokładnie je wypłukac i odstawic w durszlaku.
Przygotowac pesto z użyciem 1 kg tłuszczu lub 0,5 litra oliwy.
Warzywa (w tym cebulę, marchew, seler) podsmażyc aż cebula się równomiernie się zarumieni, nieustannie mieszając. Kiedy cebula się zarumieni dorzucic resztę warzyw. W trakcie smażenia warzywa wydzielą wodę, która będzie odparowywac, a wkrótce zniknie. W tym czasie doprawic warzywa, dolac 6-8 litrów wody, a następnie przykryc garnek i dusic na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Dodac potem puree z fasoli (i kości lub mięsco z rosołu, jeśli masz) i napełnić ciepłą wodą z solą. Całośc doprowadzic do wrzenia i dodac ziemniaki, ktore oczywiscie uprzedni nalezy umyc, obrac i pokroic na drobne kawałki. Po kolejnych 20-25 minutach zupa będzie gotowa. Wtedy nalezy dodac makaron lub ryż.
Pięć minut przed wyjęciem z ognia, dodać drugą połowę fasoli, doprawić solą i dodać ser.


ZUPPA ALLA FLORENTINA
Aby wykonać tę zupę właściwie trzeba przynajmniej bochenek chleba na 10 żołnierzy
Pokroić bochenek na pół, a następnie każdą ze stron na dziesięć cienkich plasterków. Wysuszy je na słońcu, a po wysuszeniu natrzec lekko czosnkiem.
Przygotuj zupę według przepisu powyżej tj. Minestrone, ale bez dodawania i gotowania ryżu lub makaronu. Gdy masz wszystko gotowe, zupę wlewa do menażek, następnie dorzucac po 2 paski w/w chleba i zalac kolejną łyżką zupy.


PASTA ASCIUTTA ALLA MILITARE
Składniki (na 100 osób):
Smalec 1,5 kg
2 kg cebuli
Koncentrat pomidorowy 1,5 kg
Pieprz 10 gr.
Ser 1 kg.

Umieść w rondelku cebulę ( można dodac boczek jak jest dostępny i wymieszac razem) i smażyć, cały czas mieszając, tak aby cebula się zarumieniła. Wlac koncentrat pomidorowy rozcieńczony w około 4 litrach ciepłej wody, dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż sos będzie gotowy.
Do sosu dodac ugotowany w tym czasie długi makaron i posypac serem.
W przepisie można tez użyc czosnku zamiast cebuli lub obok niego, a także dodac rozmarynu (100 gr.), ale w takim razie ilosc pieprzu zwiększyc do 15 gr.

SALSA MILITARE

Składniki (na 100 osób):
smalec lub inny tłuszcz - 0.25kg
Cebula 0,4 kg
Marchew 0,4 kg
Mąka około 0,5 kg
Gorąca woda lub bulion - 10 litrów
Koncentrat pomidorowy 0,5 kg
Czosnek 0,1 kg
Sól 300 gr.
Pieprz 10 gr.
mazzetto guarnito nr 1 (to taki zestaw ziół związanych razem do przyprawiania potraw składający się przeważnie z: bazylii, pietruszki, liścia laurowego i tymianku.)
Cukier 0,1 kg

Obrać marchew, umyć i pokroić na małe kawałki, oczyścić i drobno posiekać cebulę, oczyścić czosnek i wycisnąc nieznacznie.
Umieścic smalec w rondelku i stopić, dodać marchew, cebulę i mazzetto guarnito. Zdjąc z z ognia gdy warzywa nabiorą koloru.
Dodaj mąkę, gotuj kilka minut, mieszając za pomocą łopatki.
Rozcieńczac wodą lub bulionem (w których został rozpuszczony koncentrat pomidorowy), następnie wrzucic pieprz, sól i cukier. Dalej gotowac na wolnym ogniu przez 50-60 minut, mieszając. Potem odcedzic i znowu podgrzac sos na ogniu.
Sos wyjdzie lepszy jeżeli w miejsce koncentratu użyjemy 10 kg świeżych pomidorów.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Krzyśku dnia Wto 14:48, 14 Maj 2013, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Haken




Dołączył: 26 Sty 2011
Posty: 881
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 14:26, 14 Maj 2013    Temat postu:

Minnestrone można wykonać błyskawicznie używając fasoli z puszki Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzyśku




Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 2068
Przeczytał: 5 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żyrardów

PostWysłany: Wto 15:12, 14 Maj 2013    Temat postu:

STRISCIETTE ALLA CACCIATORA

Składniki (na 100 osób):
Oliwa lub smalec 0,4 kg
Czerwone wino 1 litr
Czosnek 0,1 kg
Rozmaryn 0,1 kg
Pieprz 10 gr
Koncentrat pomidorowy 1 kg lub świeże pomidory 10 kg

Mięso bez kości obmyc i odstawić, poporcjowane na 100 równych racji (z kształtu raczej długie i cienkie).
Umieścić w garnku oliwę i mięco, a następnie i zaraz czosnek, obrany i lekko zgnieciony, rozmaryn, pieprz, sól. Mięso w czasie gotowania będzie wydzielało wodę. Wtedy podlewac je czerownym winem. Poczekac aż to odparuje i wtedy wlac koncentrat pomidorowy rozcieńczony w 3-4 litrów wywaru z kości (w przypadku jego braku dolac ciepłej wody).
Gotować powoli przez 45-50 minut, dodając wodę lub bulion, jeśli mięso jest zbyt suche. Podawac mięso z uzyskanym w czasie gotowania sosem, ale nie powinien byc zbyt gęsty.

MANICARETTO ALL’ALPINA

Składniki na 100 osób:
Smalec 0,5 kg
Cebula 3 kg
Mąka +0,5 kg
Białe wytrawne wino 1 litr
wywar z wołowiny 4 litry
Sól i pieprz.

Pokroić cebulę w cienkie plastry i ze smalcem umieścić go w rondelku. Cebulę zesmaży na brązowo, stale mieszając, dodać mąkę i gotować przez 8-10 minut. Podlewac dalej białym winem i gotowac dlaej przez 5 minut, a następnie dodac wywar z wołowiny (boulion) i doprawic solą.
Sos ten można podkolorowac dodając 500 gr. koncentratu pomidorowego.
Następnie można dodac porcje gotowanego mięsa do sosu i gotować delikatnie przez 15-20 minut.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Krzyśku dnia Wto 15:20, 14 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzyśku




Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 2068
Przeczytał: 5 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żyrardów

PostWysłany: Pią 8:42, 09 Sie 2013    Temat postu:

Zadanie dla kogoś kto ma zmysł graficzny i potrafi zrobić projekt graficzny etykiety.

http://www.youtube.com/watch?v=mMFnDV81ru8

W ostatnich 3 sekundach tego filmu pokazana jest, dość powoli etykieta wojskowej puszki z Minestrone. Po środku jest "logo", które gdzieś już widziałem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pionierzy40pp.pl Strona Główna -> Rekonstrukcja elementów umundurowania, oporządzenia i postaci strzelca. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin